Sajtómegjelenések

Uralkodónak járó tisztelettel temették – A nemzet védőügyvédjének díszes gyászhintója sokáig egy falusi pajtában porosodott

Az 1920-as párizsi békekonferencia magyar delegációjának vezetőjét, a nemzet védőügyvédjének is nevezett Apponyi Albertet uralkodóknak kijáró díszes külsőségek között temették el 1933-ban. Különleges kialakítású, reprezentatív gyászhintója, amely ma a Fiumei úti temetőben látható, valóságos iparművészeti remekmű. Ezen szállították a politikus hamvait a parlamenti beszentelés után a Lánchídon át Budára, a Mátyás-templomba.

Forrás: PestBuda.hu
2020/05/22

Fedezzük fel videós sétákkal a Fiumei úti sírkertet!

A veszélyhelyzet kialakulását követően a Nemzeti Örökség Intézete is törölte tervezett programjait, köztük a Fiumei úti sírkertben meghirdetett idegenvezetői sétáit is. Azonban, a NÖRI a Fiumei úti sírkert Facebook oldalán és a saját Youtube csatornáján virtuális sétákat tett és tesz folyamatosan közzé, hogy a sétákat kedvelők és a sírkertet felfedezni vágyók továbbra is meghallgathassák az ott nyugvókról szóló érdekes történeteket.

Forrás: Médiapiac.com
2020/05/18

Hogy működik egy virtuális temető?

A Fiumei úti sírkertben sétálni az egyik legjobb budapesti program, igazi időutazás, amelynek során nemcsak a régi idők gazdag budapesti polgárainak monumentális síremlékeit csodálhatjuk meg, hanem nagy íróink, festőink és politikusaink sírjait is meglátogathatjuk. De mi történik, amikor a vírus miatt nem mehetünk be a temetőbe? Radnainé Fogarasi Katalinnal, a temetőt gondozó Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatójával beszélgettünk.
 

Forrás: Magyar Nemzet
2020/05/03

Fantasztikus kezdeményezést indít a Nemzeti Örökség Intézete

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett intézmény újdonságáról, amelyet a koronavírus-járvány kapcsán alkottak meg.

Forrás: origo.hu
2020/04/03

Megmenekült meseszép mozaikok és eklektikus-szecessziós kripták – felújították a Fiumei Úti Sírkert északi Árkádsorát

Egykor a temető legdrágább sírhelyei voltak a Gerle Lajos tervezte impozáns árkádsorok alatt, melyek a sírkert főútját szimmetrikusan szegélyezik. Itt nyugszik Görgei Artúr, de a Gundel és a Jungfer család tagjai is. A jelentős síremlékek mellett a csodálatos – Róth Miksa műhelyében a korszak nagy művészei által tervezett – mozaikok már önmagukban hatalmas művészeti értéket képviselnek. Az igencsak leromlott állapotú műemléket, annak is északi szárnyát 2,5 év alatt állították helyre. Mutatjuk, milyen lett.

Forrás: We Love Budapest
2020/04/03

Lenyűgöző, hatalmas, szabadtéri mozaik

Sokan vannak úgy Budapesten, hogy ha szép régi építményekre gondolnak, a temető valahogy nem jut az eszükbe. Pedig a Fiumei úti sírkertben akad számos kiemelkedő építészeti alkotás, melyek közül az egyik legimpozánsabb most visszanyert valamennyit régi szépségéből. Az úgy nevezett északi árkádsorról, s kiváltképp annak az egyik kupolájáról van szó. Na de hogy kerül egy árkádsorpár egy sírkertbe?

Forrás: Index
2020/03/26

Megújult a Fiumei úti sírkert északi árkádsora

Átadták pénteken Budapesten a Fiumei úti sírkert felújított északi árkádsorát, valamint a Salgótarjáni utcai zsidó temető rekonstruált falát.

Forrás: Kultúra.hu
2020/03/07

Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

A 170 évvel ezelőtt született két színésznőre, Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek hétfőn a Fiumei úti sírkertben Jászai Mari sírjánál a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében.

Forrás: hirado.hu
2020/02/24

Emléknap – A kommunizmus csaknem 1200 áldozatának életrajza lett elérhető

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán a Nemzeti Örökség Intézete csaknem teljessé tette a Nemzeti Gyászpark adatbázisát, így elérhető annak a csaknem 1200 embernek életrajza, akiket a kommunizmus áldozataként kivégeztek, és akiket az Új köztemető három parcellájában (298, 300, 301) temettek el.

Forrás: Magyar Nemzet
2020/02/21

Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek a Farkasréti temetőben

Budapest 75 éve véget ért ostromának civil áldozataira emlékeztek csütörtökön a Farkasréti temetőben.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által szervezett kegyeleti megemlékezésen Réthelyi Miklós, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja emlékeztetett rá: Budapest – döbbenetes veszteségeket okozó – több mint száz napos ostroma 75 éve ezen a napon ért véget. Több tízezer katona és fővárosi civil lakos vesztette életét, sokan különböző súlyosságú testi és lelki sérüléssel élték meg az ostrom végét. Miután Pestet hamarabb elfoglalták Malinovkszkij marsall szovjet katonái, a „végső hurok” a budai Vár és környezete köré szűkült – idézte fel az orvosprofesszor.

Forrás: Magyar Nemzet
2020/02/13