Sajtómegjelenések

Az emlékhelyek mutatkoztak be most Kápolnásnyéken

A Nemzeti Örökség Intézete segíti, támogatja azokat az intézményeket, melyeket Nemzeti vagy Történelmi Emlékhely kategóriát kaptak. A csütörtöki szakmai konferencián ők mutatkoztak be a Halász-kastélyban.

Forrás: feol.hu
2020/02/07

Szerb Antal halálának 75. évfordulójára emlékezett hétfőn a Nemzeti Örökség Intézete

Szerb Antal (1901-1945) halálának 75. évfordulójára emlékezett hétfőn a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az író Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található sírjánál.

Forrás: hirado.hu
2020/01/27

A Kultúra Lovagja címeket adtak át

A Kultúra Lovagja címeket adtak át szombaton a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi gálán. A budapesti Honvéd Kulturális Központban nyolc országból érkezett 36 lovagot avattak. A Kultúra Lovagja elismerést azok kapják, akik határon innen és túl, szűkebb vagy tágabb közösségükben önzetlenül, áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. A szombaton avatott lovag között van mások mellett Micsik Béla törökbecsei (Szerbia) hitoktató, népzenész, Joszif Bozsuk nagybocskói (Ukrajna) polgármester, Ulrich Moritz eislebeni (Németország) szinkrontolmács, Balázs Géza nyelvész, Benkő László zenész, Ember István MÁV-alkalmazott, Farkas Veronika révkomáromi (Szlovákia) művészettörténész, Léphaft Pál nagybecskereki (Szerbia) grafikus, Prokopp Mária művészettörténész, Radnainé Fogarasi Katalin , a Nemzeti Örökég Intézet főigazgatója, Tarics Péter külpolitikai újságíró és Vörös Árpád táncművész.

Forrás: Magyar Nemzet
2020/01/18

Még több külhoni fiatal keresheti fel nemzeti emlékhelyeinket

Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Rákóczi Szövetség szerdán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója és Csáky Csongor a szövetség elnöke azt reméli, hogy a jövőben az eddiginél is több külhoni fiatal keresheti fel nemzeti emlékhelyeinket.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/11/20

Kövér László: Mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává

Mi, magyarok, hiszünk abban, hogy mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián, pénteken a Parlamentben.
 

Forrás: origo.hu
2019/11/15

Megmentett emlékezet: Diescher József családi síremlékének helyreállítása

Diescher József síremlékét az építész halálának 145. évfordulóján építették újjá. Töredékeiből hosszas kutatómunkával, Masznyik Csaba építész vezetésével sikerült visszaépíteni a sírt, amely egy jelentős, bár kevéssé ismert építész életművére emlékeztet.

Forrás: Építészfórum
2019/11/05

„Itt minden az, aminek látszik” – Kismarty-Lechner Csaba funerális építészetről, a Nemzeti Sírkertről és a NÖRI-ről

Negyedik éve működik a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében a Fiumei úti sírkert és a szomszédos Salgótarjáni úti zsidó temető, azaz az ország két, műemlékekben leggazdagabb temetője. Az ezekkel kapcsolatos tervekről és a NÖRI egyéb feladatairól a november 1-i ünnep alkalmával Kismarty-Lechner Csaba építészmérnököt, a NÖRI főigazgatói főtanácsadóját kérdeztük.  

Forrás: Építészfórum
2019/11/01

Ingyenes koncert és előadás lesz a Fiumei úti sírkertben

Szvorák Katalin népdalénekes ingyenes koncertje mellett a Halottak napi szokások a nagyvilágban című előadást hallgathatják meg az érdeklődők mindenszentek és halottak napja alkalmából a fővárosi Fiumei úti sírkertben, amely ezen időszak alatt meghosszabbított nyitva tartással üzemel. Pénteken A fényes nap immár elnyugodott című koncerten halottas énekek, az elmúlás népdalai, esti himnuszok, virrasztók, valamint a történelmi egyházak énekei csendülnek fel Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes előadásában – olvasható a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) MTI-hez hétfőn elküldött tájékoztatójában.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/10/29

Felavatták Boldog Sándor István emlékhelyét a 301-es parcellánál

A budapesti Új köztemető 301-es parcellájánál október 25-én felavatták Boldog Sándor István emlékhelyét és újratemették mártírtársait. A temetési szertartást Erdő Péter bíboros, prímás végezte.

Forrás: Magyar Kurír
2019/10/25

Átadták Kazinczy Ferenc felújított síremlékét Széphalomban

Átadták Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának felújított síremlékét Széphalomban – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/10/01