Sajtómegjelenések

Történelmünk lenyomatai

A Fiumei úti sírkert több mint temető, hitvallásunk Széchenyi István találó gondolata: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.” Az a célunk, hogy ne csak egy évben egyszer jöjjenek ide a gyászolók, hanem mint nemzeti emlékhelyet is látogassák, és a nálunk nyugvók életén keresztül ismerjék meg irodalmunk, történelmünk nagy korszakait — mondta lapunknak Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója. A múlt hét végén Magyar Örökség díjjal ismerték el a Fiumei úti sírkertet, amelyet az intézet működtet.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/09/25

Idén is csatlakozik a Nemzeti Örökség Intézete a Zsidó Kultúra Európai Napja programjaihoz

A fővárosi Salgótarjáni utcai zsidó temetőben szervezendő ingyenes sétákkal, valamint Lajta Béla építész Kozma utcai temetőben lévő felújított sírjának átadásával csatlakozik idén a Nemzeti Örökség Intézete a Zsidó Kultúra Európai Napja programjaihoz vasárnap. 

Forrás: Magyar Nemzet
2019/08/30

Hajós Alfréd síremléke eredeti állapotában újul meg

Eredeti állapotába állítja vissza Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok síremlékét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A felújított sírt a hétfőn Budapesten kezdődő Maccabi Európa Játékok apropóján szerdán adják át a Kozma utcai zsidó temetőben.

Forrás: Lokál
2019/07/25

Fejedelmi hazatérés – Gondolatok és ajánló a Nemzeti Emlékezet Múzeuma legújabb; „Fejedelmek utolsó útja – Rákóczi és társai újratemetése” című időszaki kiállításához

Nem sokan és nem sokszor láthattunk eddig eredeti aláírást és magyar nyelven írt kommentárt Ferenc Józseftől, századfordulós oszmán postai távirati lapot, exhumálási fotót Thököly Imre és Zrínyi Ilona csontjairól, vagy a török szultánhoz fogalmazott magyar küldöttségi köszöntőbeszédet. Erre most lehetőség nyílik, a Nemzeti Emlékezet Múzeumában.

Forrás: Magyar Múzeumok
2019/07/09

Olvasósarkot alakítottak ki Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére különleges olvasósarkot alakítottak ki Budapest egyik legrégebbi temetőjében, a Fiumei úti sírkertben. A sorozat első állomása a júniusban ötven éve elhunyt Tersánszky Józsi Jenő könyveivel veszi kezdetét. 

Forrás: M5
2019/06/25

Éjszaka, esőben, temetőben

A Múzeumok éjszakája elképesztően sok érdeklődőt vonz minden évben. Sokan élnek a lehetőséggel, hogy kihasználva a különleges kínálatot, olyan helyszíneket keressenek fel, amelyek talán csak ritka alkalmakkor jutnak az ember eszébe, mint kulturális élményszerzési alkalom. Az országban mintegy négyszáz intézmény közel kétezer programot kínált.

Így jutottunk el mi is – megismerve a Fiumei úti Sírkert és Nemzeti Örökség Intézete kínálatát – a szombat esti sétára, amely alatt tematikus utak során, a kert saját idegenvezetői segítségével járhatták be a jelentkezők már délutántól a hazai temetőtörténet legfigyelemreméltóbb síremlékeit. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a jelentkezők már előzetesen minden helyet lefoglaltak. 
 

Forrás: TTG Hungary
2019/06/25

Olvasósarok Arany tölgyfája alatt a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az akcióval az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy hangsúlyozza: a Fiumei úti sírkert több mint temető.    

Forrás: Kultúra.hu
2019/06/24

Múzeumok éjszakája - Rákóczi és társai újratemetését mutatja a Nemzeti Emlékezet Múzeuma

II. Rákóczi Ferenc, Thököly Imre és bujdosótársaik hazahozatalának és újratemetésüknek történetét mutatja be a Nemzeti Emlékezet Múzeumának szombaton, a Múzeumok éjszakája alkalmából megnyíló kiállítása. 

Forrás: Magyar Nemzet
2019/06/21

Változatos programok várják a Fiumei úti sírkertben

Számos különleges programmal, kiállítással, tematikus sétákkal, játékkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton a Múzeumok éjszakáján a Fiumei úti sírkertben. 

Forrás: hirado.hu
2019/06/18

Rákóczi Ferenc utolsó útja

A Nemzeti Emlékezet Múzeumaként új tervekkel és koncepcióval várja a látogatókat a Fiumei Úti Sírkertben található Kegyeleti Múzeum, amely a II. Rákóczi Ferenc fejedelem újratemetéséről szóló időszaki kiállítással mutatkozik be az idei Múzeumok éjszakáján.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/05/22