Nemzeti emlékhelyek


Fiumei Road Cemetery

Budapest


A nemzet nagyjai számára létrehozott sírkert gondolatát Széchenyi István vetette fel. A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, ez utóbbi Magyarország legnagyobb síremléke. A magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjainak itt található sírhelyei közül több mint másfél ezer védett. A síremlékek jelentős része fontos művészeti emlék, híres szobrászok alkotása. A temető parkja gazdag növény- és állatvilágáról is ismert.


Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Mindenszentek és halottak napja a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben mindenszentek és halottak napja alkalmából rendez központi megemlékezést.

Fiumei Road Cemetery

1086 Budapest,
Fiumei út 16-18.

Kerényi Imre temetése

Augusztus 31-én 14 órakor a Fiumei úti sírkert művészparcellájában temetik Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottat, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt, színigazgatót, egyetemi tanárt, publicistát, érdemes és kiváló művészt, aki augusztus 11-én hunyt el 74 éves korában.

Fiumei Road Cemetery

1086 Budapest,
Fiumei út 16-18.

Az utolsó 48-as honvéd temetése

90 éve, 1928. június 5-én temették el az állam által utolsó 48-as honvédként elismert, nyilvántartott Lebó Istvánt.

Antall József emlékezete

"Az együvé tartozás, a türelem, egymás megbecsülése, a közös értékek elfogadása az, ami bennünket összeköt." Huszonnégy éve hunyt el Antall József, a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke.

Mindenszentek és halottak napja a Fiumei Úti Sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei Úti Sírkertben mindenszentek és halottak napja alkalmából rendez központi megemlékezést.

Fiumei Úti Sírkert

1086 Budapest,
Fiumei út 16-18.

Kétszáz éve született Arany János

A Nemzeti Örökség Intézete Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezik.

Fiumei Úti Sírkert

1086 Budapest,
Fiumei út 16-18.