Rövid leírás
1919-től a Nemzeti Kaszinó második szakácsa, 1920-tól Horváth Nándor csemegés üzletének (HÁEN, a tulajdonos nevének kezdőbetűiből alkotott cégnév) hidegkonyháján első szakács. 1924-től a párizsi Larue étterem alkalmazta. 1926-tól a HÁEN, 1930-tól a lillafüredi Palota Szálloda, 1933-tól a budapesti Gellért Szálloda, 1953-tól nyugdíjazásáig (1961) a Duna Szálloda konyhafőnöke. A brüsszeli világkiállítás magyar konyháját vezette (1958).
A magyar konyhaművészet egyik legjelentősebb képviselője. Nevét őrzi a Rákóczi-túrós sütemény, amely nagy sikert aratott a brüsszeli világkiállításon. A receptet a Magyar Szakács közölte először 1937-ben.
(A kép forrása: https://mandadb.hu/tetel/500126/Rakoczi_Janos_mesterszakacs_portrefenykepe)