Nemzeti Sírhelyek


Csiszár József

Rövid leírás

Csiszár József

 

Magyaróvár város díjnoka (1924–1926), a Magyaróvári Tejkísérleti Állomás munkatársa, főadjunktusa (1926–1940), a Tejkísérleti Intézet igazgatója (1941–1955).

Tejipari mikrobiológiával foglalkozott. Kidolgozta a vajkultúra aromatermelésének meghatározási módszerét (Vas Károllyal, Vas–Csiszár-féle aromareakció, 1936–1937). Jelentős eredményeket ért el a vaj mikroflórájának vizsgálata, az ún. ecatoin-diacetil kimutatása terén. Új típusú exportsajtok kísérletezésével is foglalkozott. Az általa kikísérletezett, jellegzetesen magyar keménysajt, a Pannónia fontos exportcikk lett. Elsőként írta le a sajtömlesztés folyamán végbemenő bakteriológiai folyamatokat. Új paraffinolajos sajtérlelési módszert dolgozott ki.