Sajtómegjelenések

Harmincnégy sírkertbe telepítenek okosparcellát

Nagyobb fővárosi temetőkben a látogatók szürke kőoszlopokra lehetnek figyelmesek a bejárat közelében. Első ránézésre emlékoszlopoknak tűnhetnek, de nem azok, hanem úgynevezett okosparcellakövek: valamennyi egy-egy QR-kódot tartalmaz. (A név az angol „quick response”, vagyis „gyors válasz” kifejezésből ered.) Miután az érdeklődő okostelefonnal leolvasta e kódot, készüléke képernyőjén megjelenik az adott temető térképe, továbbá némi böngésznivaló: képekkel és ábrákkal ellátott, szöveges felvilágosítás az ott nyugvó híres emberekről, jelentős személyiségekről, kiknek nyughelyei a Nemzeti Sírkert részét képezik.

Forrás: Magyar Nemzet
2022/08/01

Ez az 5 magyar helyszín lett most történelmi emlékhely

A történelmi emlékhely olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít. A most beválasztott 5 helyszínnel 60 történelmi emlékhely lett Magyarországon. Ismerjük meg kicsit jobban ezeket a jelentős színtereket!

Forrás: Travelo
2022/08/01

A Tenkes kapitánya vára is történelmi emlékhely lett

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, Magyarország kormányának döntése alapján történelmi emlékhely lett a budapesti V. kerületben az egykori Landerer-nyomda, az Isaszegi csatatér, a Siklósi Vár, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a Tápióbicskei csatatér. A bővüléssel jelenleg hatvan történelmi emlékhely van hazánkban, amelyeknek szakmai ernyőszervezete a Nemzeti Örökség Intézete.

Forrás: Index
2022/07/30

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája

Történelmi emlékhely lett a budapesti V. kerületben az egykori Landerer-nyomda, az isaszegi csatatér, a siklósi vár, a szabolcsi földvár és templom, valamint a tápióbicskei csatatér.

Forrás: Kultúra.hu
2022/07/29

Történelmi emlékhely lett a Landerer-nyomda

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája. Közöttük van az V. kerületi egykori Landerer-nyomda, ahol az 1848-as forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták.

Forrás: PestBuda.hu
2022/07/29

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája: történelmi emlékhely lett a Budapest 5. kerületében található egykori Landerer-nyomda, az Isaszegi csatatér, a Siklósi vár, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a Tápióbicskei csatatér.

Forrás: hirado.hu
2022/07/29

Csatatér, nyomda és földvár

A jövőben immár történelmi emlékhelynek számít  a Budapest V. kerületében található hajdani Landerer-nyomda, az isaszegi csatatér, a siklósi vár, a szabolcsi földvár és templom, valamint a tápióbicskei csatatér. Hazánkban jelenleg hatvan ilyen pont van.

Forrás: magyarhirlap.hu
2022/07/29

Van, ami örök, és van, ami örökség – Nemzeti Örökség Intézete Tusványoson

A Nemzeti Örökség Intézete idén első alkalommal saját standdal várta az érdeklődőket Tusványoson.

Forrás: Magyar Nemzet
2022/07/23

Ezentúl könnyebb lesz megtalálni a történelmi emlékhelyeket

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) idén első alkalommal saját standdal várja az érdeklődőket Tusványoson. A Bornemissza Anna sátorban bemutatják azt az informatikai fejlesztést, ami lehetővé teszi a határon túli magyar történelmi és kulturális emlékhelyek regisztrálását és bemutatását, az érdeklődők pedig érdekes információkat tudhatnak meg az intézet készülő emlékezetpedagógiai programjáról.

Forrás: Index
2022/07/22

Saját standdal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete Tusványoson

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) idén első alkalommal saját standdal várja az érdeklődőket Tusványoson – közölte az intézet csütörtökön.

Forrás: hirado.hu
2022/07/21