Sajtómegjelenések

Újraszentelték az egykori miniszterelnök sírhelyét

Augusztus 19-én tartották Héderváron a Nagyboldogasszony-napi szabadtéri szentmisét a hédervári Boldogasszony-kápolna előtti árnyas parkban. Az ünnepi mise alkalmával újraszentelték Khuen-Héderváry Károly idén felújított sírhelyét is. A kormány 2015-ben célul tűzte ki, hogy az 1848 és 1947 között hivatalban lévő egykori magyar miniszterelnökök sírjait rendbe hozatja. A feladattal a Nemzeti Örökség Intézetét bízta meg és az ehhez szükséges anyagi forrást is biztosította. A javítandó sírhelyek körébe tartozott Khuen-Héderváry Károly nyughelye is.

Forrás: Kisalföld
2018/08/22

A temető része a magyar kultúrának

A temető része a magyar kultúrának: dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgató-helyettese beszélt a sírkertekről, az intézet által szervezett programokról.

Forrás: BreuerPress
2018/08/02

Biciklivel a temetőben

Hol találunk még tölgyeket a Margitszigetről, vagy épp hol áll az első Nemzeti Színház legnagyobb épen megmaradt darabja? Kik nyugszanak valójában a Petőfi nevével jelzett sírban, és hogy került a Gerbeaud Magyarországra? A Fiumei úti sírkert egyik legújabb programján, a biciklis tematikus sétán keresztbe-kasul bejárhattuk a hatalmas parkot, miközben egy egészen új oldaláról ismerhettük meg – nem csak a kultuszhelyet, de – az itt nyugvó, sokszor csak a tankönyvek lapjairól vagy merev olajfestményekről ismert alakokat is.

Forrás: We Love Budapest
2018/07/10

Emlékhelyek és emlékművek

Az első világháború befejezésének centenáriumára, őszre emlékművet állítanak a Fiumei úti sírkertben – jelentette be a Magyar Időknek adott interjúban Radnainé Fogarasi Katalin. A Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta: majdnem minden nemzeti és történelmi emlékhely részt vesz a holnapi emlékhelyek napján. A muhi csata helyreállított emlékparkját ünnepélyesen a hónap végén adják át, de már most is látogatható. A Salgótarjáni utcai zsidó temető várhatóan a Fiumei úti sírkert része lesz.

Forrás: Magyar Idők
2018/05/11

Szombaton rendezik az emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az emlékhelyek napját, az idei már a harmadik hasonló rendezvény; a nemzeti és a történelmi emlékhelyeken is különleges programokkal várják az érdeklődőket - hangzott el pénteken az M1 aktuális csatornán. A műsorban Radnainé Fogarasi Katalin, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója elmondta: a 17 nemzeti és a 49 történelmi emlékhely között az a különbség, hogy előbbiek a nemzet sorsfordító eseményeinek helyszíneit jelölik, utóbbiak pedig egy-egy helység fontos történelmi eseményeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eseménysorozat minden programja ingyenes.

Forrás: M1 Híradó
2018/05/11

Évről évre közelebb a világörökségi státuszhoz

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) 2017 óta közbeszerzési eljárás keretében sikeresen valósítja meg a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető rekonstrukciós munkálatainak egy részét.

Forrás: National Geographic
2018/05/09

Virtuális séta egy zsidó temetőben

A New York-i Főkonzulátus és a Balassi Intézet közös eseményén a megjelent amerikai és magyar vendégek egy virtuális sétát tehettek a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben, amely a magyar nemzeti örökség részét képezi. A New York-i Főkonzulátusra szóló meghívóban ez állt: “Fedezze fel Magyarország megújuló történelmének és a magyar zsidó kultúrának egy páratlan gyöngyszemét: a világhírű Salgótarjáni utcai zsidó temetőt, amelynek a felújítását bemutató kiadványt a Nemzeti Örökség Intézete hozza el New Yorkba.” S valóban ez is történt. Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, az Intézet főigazgatója egy virtuális sétára invitálta a megjelenteket, ahol képekkel és videókkal illusztrálva mutatta be a temető múltját, a felújítási munkálatokat, amolyan "ilyen volt, ilyen lett" program keretében.

Forrás: BreuerPress
2018/05/08

Éledő kövek

A Fiumei Úti Sírkert déli és keleti részével határos terület a történelem és művészettörténet nagy időiről tanúskodik. A National Geographic januári száma a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőt mutatja be.

Forrás: National Geographic
2018/01/09