Sajtómegjelenések

Egyedülálló alkalmazással fedezhetjük fel a magyarság nagyjainak sírhelyeit Európa egyik legszebb temetőjében

Új applikációval fedezhetjük fel a Fiumei úti sírkert, Európa egyik leggyönyörűbb és a magyar nemzet számára legjelentősebb temetőjét. Az okoseszközökön elérhető FiumeiGuide nevű alkalmazás a legfrissebb megvalósult eleme a Nemzeti Örökség Intézete terveinek. A teljes egészében nemzeti emlékhellyé nyilvánított sírkert vagyonkezelőjének kiemelt célja, hogy a temető kihagyhatatlan turisztikai célponttá, nemzetközi szinten is kiemelkedő kulturális látványossággá váljék.

Forrás: nullahategy.hu
2020/06/09

Több, mint temető – A Fiumei úti sírkert 100 nevezetessége

A Fiumei úti sírkert Magyarország és Európa egyik legjelentősebb temetője, emellett a teljes terület Nemzeti Emlékhely is, amelyet számos magyarországi és külföldi látogató keres fel évente. Mostantól az érdeklődőket egy telefonos alkalmazás is segíti, amely a Fiumei úti sírkert száz legfontosabb nevezetességét mutatja be, a nagy mauzóleumokat, a leghíresebb személyek sírhelyeit és a temető egyéb látványosságait.

Forrás: PestBuda.hu
2020/06/09

Applikáció segítségével fedezhető fel a Fiumei úti sírkert

Új applikációval fedezhető fel a Fiumei úti sírkert, a FiumeiGuide nevet viselő, androidos okoseszközökre készült alkalmazás a Nemzeti Emlékhely 100 legfőbb nevezetességét mutatja be – hangzott el a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: Magyar Nemzet
2020/06/08

Uralkodónak járó tisztelettel temették – A nemzet védőügyvédjének díszes gyászhintója sokáig egy falusi pajtában porosodott

Az 1920-as párizsi békekonferencia magyar delegációjának vezetőjét, a nemzet védőügyvédjének is nevezett Apponyi Albertet uralkodóknak kijáró díszes külsőségek között temették el 1933-ban. Különleges kialakítású, reprezentatív gyászhintója, amely ma a Fiumei úti temetőben látható, valóságos iparművészeti remekmű. Ezen szállították a politikus hamvait a parlamenti beszentelés után a Lánchídon át Budára, a Mátyás-templomba.

Forrás: PestBuda.hu
2020/05/22

Fedezzük fel videós sétákkal a Fiumei úti sírkertet!

A veszélyhelyzet kialakulását követően a Nemzeti Örökség Intézete is törölte tervezett programjait, köztük a Fiumei úti sírkertben meghirdetett idegenvezetői sétáit is. Azonban, a NÖRI a Fiumei úti sírkert Facebook oldalán és a saját Youtube csatornáján virtuális sétákat tett és tesz folyamatosan közzé, hogy a sétákat kedvelők és a sírkertet felfedezni vágyók továbbra is meghallgathassák az ott nyugvókról szóló érdekes történeteket.

Forrás: Médiapiac.com
2020/05/18

Hogy működik egy virtuális temető?

A Fiumei úti sírkertben sétálni az egyik legjobb budapesti program, igazi időutazás, amelynek során nemcsak a régi idők gazdag budapesti polgárainak monumentális síremlékeit csodálhatjuk meg, hanem nagy íróink, festőink és politikusaink sírjait is meglátogathatjuk. De mi történik, amikor a vírus miatt nem mehetünk be a temetőbe? Radnainé Fogarasi Katalinnal, a temetőt gondozó Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatójával beszélgettünk.
 

Forrás: Magyar Nemzet
2020/05/03

Fantasztikus kezdeményezést indít a Nemzeti Örökség Intézete

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett intézmény újdonságáról, amelyet a koronavírus-járvány kapcsán alkottak meg.

Forrás: origo.hu
2020/04/03

Megmenekült meseszép mozaikok és eklektikus-szecessziós kripták – felújították a Fiumei Úti Sírkert északi Árkádsorát

Egykor a temető legdrágább sírhelyei voltak a Gerle Lajos tervezte impozáns árkádsorok alatt, melyek a sírkert főútját szimmetrikusan szegélyezik. Itt nyugszik Görgei Artúr, de a Gundel és a Jungfer család tagjai is. A jelentős síremlékek mellett a csodálatos – Róth Miksa műhelyében a korszak nagy művészei által tervezett – mozaikok már önmagukban hatalmas művészeti értéket képviselnek. Az igencsak leromlott állapotú műemléket, annak is északi szárnyát 2,5 év alatt állították helyre. Mutatjuk, milyen lett.

Forrás: We Love Budapest
2020/04/03

Lenyűgöző, hatalmas, szabadtéri mozaik

Sokan vannak úgy Budapesten, hogy ha szép régi építményekre gondolnak, a temető valahogy nem jut az eszükbe. Pedig a Fiumei úti sírkertben akad számos kiemelkedő építészeti alkotás, melyek közül az egyik legimpozánsabb most visszanyert valamennyit régi szépségéből. Az úgy nevezett északi árkádsorról, s kiváltképp annak az egyik kupolájáról van szó. Na de hogy kerül egy árkádsorpár egy sírkertbe?

Forrás: Index
2020/03/26

Megújult a Fiumei úti sírkert északi árkádsora

Átadták pénteken Budapesten a Fiumei úti sírkert felújított északi árkádsorát, valamint a Salgótarjáni utcai zsidó temető rekonstruált falát.

Forrás: Kultúra.hu
2020/03/07