Sajtómegjelenések

Rákóczi Ferenc utolsó útja

A Nemzeti Emlékezet Múzeumaként új tervekkel és koncepcióval várja a látogatókat a Fiumei Úti Sírkertben található Kegyeleti Múzeum, amely a II. Rákóczi Ferenc fejedelem újratemetéséről szóló időszaki kiállítással mutatkozik be az idei Múzeumok éjszakáján.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/05/22

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója a Kódex vendége

Végzettségét tekintve jogász, mégis két évtizede dolgozik a kegyeleti kultúra területén. A 2013-ban megalakult Nemzeti Örökség Intézete vezetője előbb elnökként, majd az intézet főigazgatójaként. E minőségében is felügyeli az országosan mintegy 6000 sírt számláló nemzeti sírkertet – azok gondozási, felújítási, nyilvántartási, rendszerező tudományos munkálatait. Radnainé Fogarasi Katalin volt a Kódex és Vass István Zoltán vendége.

Forrás: Karc FM Kódex
2019/05/13

Feléled a múlt május második szombatján

Május második szombatján már 4 éve izgalmas programokat találhat bárki Magyarország váraiban, kastélyaiban, emlékparkjaiban. Idén sem lesz ez másképp, hiszen május 11-én ismét Emlékhelyek Napja lesz országszerte.    

Forrás: Funzine
2019/04/29

Tizenkét nap lehengerlő története – Kiállítással emlékeznek Kossuth halálának 125. évfordulójára

Exkluzív kiállítással emlékeznek Kossuth Lajos halálának és temetésének 125. évfordulójára a Nemzeti Örökség Intézete múzeumában, „Koporsódnál találkozik az egész nemzet” címmel. A jeles alkalomra elkészült, április elsején megnyílt időszaki tárlat 12 nap történetét meséli el részletesen, az idős és beteg Kossuth utolsó vívódásától a sírba helyezéséig.

 
 

Forrás: Magyar Múzeumok
2019/04/16

Őrzik a helyeket, hol sírjaink domborulnak

Különleges irodalmi sétákkal készülnek az egyik legkeresettebb idegenforgalmi célponttá vált Fiumei úti sírkertben a költészet napjára, a kiemelt program a Sebő együttes koncertje lesz József Attila sírjánál — mondta el lapunknak a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója. Radnainé Fogarasi Katalin arról is beszélt, hogy ha a helyreállítás a jelenlegi ütemben folyik, a világörökség része címre esélyes Salgótarjáni utcai zsidó temető nagy része három éven belül megújul.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/04/06

Akit egy nemzet búcsúztatott

125 éve, Kossuth Lajos temetésén az egész nemzet gyászba borult. Ha az előbbi mondatban megnevezett államférfit behelyettesítenénk bármely más, a magyar nemzet és politika nagyjaként számontartott személlyel, könnyedén nyugtázhatnánk a kijelentést. De a többszázezres tömeg – melyből 36 ezer ember vidékről utazott a fővárosba –, a csak a legnagyobbaknak járó ceremónia, és az a kitüntetett figyelem, illetve a vele járó feszültség, mely az egész folyamatot kísérte, már nem olyan magától értetődő. 

A temetés 125. évfordulója alkalmából szervezet kiállítás megnyitón Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet igazgatója ismertette a kiállítás koncepcióját. A tárlat annak a tizenkét napnak az eseményeit dolgozza fel, mely Kossuth halálának bekövetkezte és a temetés között telt el. Sajtóemlékeket, fényképeket mutatnak be, és látható a halotti maszk is. Mindezt egy nagyobb kiállítási anyagon belül helyezték el, mely a 19-20. századi Budapest gyászkultúrájával foglalkozik.

Forrás: Kultúra.hu
2019/04/03

Megtalálták Boldog Sándor István földi maradványait

Megtalálták és azonosították a koncepciós perben elítélt, 1953-ban kivégzett és jeltelen sírba temetett szalézi szerzetes, Boldog Sándor István földi maradványait. A kutatás eredményeiről szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatót a szalézi rend.
Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta, októberre, Boldog Sándor István születésének 105. évfordulójára szeretnének kegyeleti helyet kialakítani sírhelyén.
 

Forrás: hirado.hu
2019/03/28

Mansfeld Péterre emlékeztek kivégzésének 60. évfordulóján

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg csütörtökön Budapesten a hatvan éve kivégzett Mansfeld Péterről, aki az 1956 utáni megtorlások legfiatalabb áldozata volt. Mansfeld Pétert Csepel díszpolgárává nyilvánították.   

Az Új köztemető 301-es parcellájában lévő sírjánál – mások mellett – Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója koszorúzott.

Forrás: M1 Híradó
2019/03/22

Több mint 2000 diákot várnak vezetett sétákra a Fiumei úti sírkertbe

Március 14-ig több mint kétezer általános- és középiskolás diákot várnak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe, ahol vezetett sétákon kereshetik fel az 1848-as forradalom és szabadságharc ikonikus alakjainak végső nyughelyeit – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) hétfőn az MTI-vel.

Forrás: Magyar Hírlap
2019/03/12

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója

Megszólalók Sepsy Zsófia, művészettörténész; Radnainé Fogarasi Katalin, főigazgató, Nemzeti Örökség Intézete.

Forrás: M5
2019/02/20