Sajtómegjelenések

Megmentett emlékezet: Diescher József családi síremlékének helyreállítása

Diescher József síremlékét az építész halálának 145. évfordulóján építették újjá. Töredékeiből hosszas kutatómunkával, Masznyik Csaba építész vezetésével sikerült visszaépíteni a sírt, amely egy jelentős, bár kevéssé ismert építész életművére emlékeztet.

Forrás: Építészfórum
2019/11/05

„Itt minden az, aminek látszik” – Kismarty-Lechner Csaba funerális építészetről, a Nemzeti Sírkertről és a NÖRI-ről

Negyedik éve működik a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében a Fiumei úti sírkert és a szomszédos Salgótarjáni úti zsidó temető, azaz az ország két, műemlékekben leggazdagabb temetője. Az ezekkel kapcsolatos tervekről és a NÖRI egyéb feladatairól a november 1-i ünnep alkalmával Kismarty-Lechner Csaba építészmérnököt, a NÖRI főigazgatói főtanácsadóját kérdeztük.  

Forrás: Építészfórum
2019/11/01

Ingyenes koncert és előadás lesz a Fiumei úti sírkertben

Szvorák Katalin népdalénekes ingyenes koncertje mellett a Halottak napi szokások a nagyvilágban című előadást hallgathatják meg az érdeklődők mindenszentek és halottak napja alkalmából a fővárosi Fiumei úti sírkertben, amely ezen időszak alatt meghosszabbított nyitva tartással üzemel. Pénteken A fényes nap immár elnyugodott című koncerten halottas énekek, az elmúlás népdalai, esti himnuszok, virrasztók, valamint a történelmi egyházak énekei csendülnek fel Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes előadásában – olvasható a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) MTI-hez hétfőn elküldött tájékoztatójában.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/10/29

Történelmünk lenyomatai

A Fiumei úti sírkert több mint temető, hitvallásunk Széchenyi István találó gondolata: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.” Az a célunk, hogy ne csak egy évben egyszer jöjjenek ide a gyászolók, hanem mint nemzeti emlékhelyet is látogassák, és a nálunk nyugvók életén keresztül ismerjék meg irodalmunk, történelmünk nagy korszakait — mondta lapunknak Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója. A múlt hét végén Magyar Örökség díjjal ismerték el a Fiumei úti sírkertet, amelyet az intézet működtet.

Forrás: Magyar Nemzet
2019/09/25

Idén is csatlakozik a Nemzeti Örökség Intézete a Zsidó Kultúra Európai Napja programjaihoz

A fővárosi Salgótarjáni utcai zsidó temetőben szervezendő ingyenes sétákkal, valamint Lajta Béla építész Kozma utcai temetőben lévő felújított sírjának átadásával csatlakozik idén a Nemzeti Örökség Intézete a Zsidó Kultúra Európai Napja programjaihoz vasárnap. 

Forrás: Magyar Nemzet
2019/08/30

Hajós Alfréd síremléke eredeti állapotában újul meg

Eredeti állapotába állítja vissza Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok síremlékét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A felújított sírt a hétfőn Budapesten kezdődő Maccabi Európa Játékok apropóján szerdán adják át a Kozma utcai zsidó temetőben.

Forrás: Lokál
2019/07/25

Fejedelmi hazatérés – Gondolatok és ajánló a Nemzeti Emlékezet Múzeuma legújabb; „Fejedelmek utolsó útja – Rákóczi és társai újratemetése” című időszaki kiállításához

Nem sokan és nem sokszor láthattunk eddig eredeti aláírást és magyar nyelven írt kommentárt Ferenc Józseftől, századfordulós oszmán postai távirati lapot, exhumálási fotót Thököly Imre és Zrínyi Ilona csontjairól, vagy a török szultánhoz fogalmazott magyar küldöttségi köszöntőbeszédet. Erre most lehetőség nyílik, a Nemzeti Emlékezet Múzeumában.

Forrás: Magyar Múzeumok
2019/07/09

Éjszaka, esőben, temetőben

A Múzeumok éjszakája elképesztően sok érdeklődőt vonz minden évben. Sokan élnek a lehetőséggel, hogy kihasználva a különleges kínálatot, olyan helyszíneket keressenek fel, amelyek talán csak ritka alkalmakkor jutnak az ember eszébe, mint kulturális élményszerzési alkalom. Az országban mintegy négyszáz intézmény közel kétezer programot kínált.

Így jutottunk el mi is – megismerve a Fiumei úti Sírkert és Nemzeti Örökség Intézete kínálatát – a szombat esti sétára, amely alatt tematikus utak során, a kert saját idegenvezetői segítségével járhatták be a jelentkezők már délutántól a hazai temetőtörténet legfigyelemreméltóbb síremlékeit. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a jelentkezők már előzetesen minden helyet lefoglaltak. 
 

Forrás: TTG Hungary
2019/06/25

Olvasósarkot alakítottak ki Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére különleges olvasósarkot alakítottak ki Budapest egyik legrégebbi temetőjében, a Fiumei úti sírkertben. A sorozat első állomása a júniusban ötven éve elhunyt Tersánszky Józsi Jenő könyveivel veszi kezdetét. 

Forrás: M5
2019/06/25

Olvasósarok Arany tölgyfája alatt a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az akcióval az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy hangsúlyozza: a Fiumei úti sírkert több mint temető.    

Forrás: Kultúra.hu
2019/06/24