Sajtómegjelenések

Revisnyei Reviczky Imre bátorsága szobrot érdemelt

Katonai tiszteletadással avatták fel a Világ Igaza kitüntetésben részesült Revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szobrát kedden a Fiumei úti sírkertben. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az avatóünnepségen elmondta: Revisnyei Reviczky Imre igaz ember, egy nagyszerű, bátor katona volt, aki mert másként gondolkodni abban a korszakban, amelyben – Radnóti Miklós szavaival – szinte dicsőség volt ölni, és nem csak parancsra. A posztumusz vezérőrnagy a második világháborúban több ezer munkaszolgálatoson segített, miközben a saját és családja életét is kockáztatta.

Forrás: Magyar Idők
2018/11/07

Szobrot állítottak a munkaszolgálatosokat mentő Reviczky Imrének

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel a Világ Igaza kitüntetésben részesült revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szobrát a Fiumei úti sírkertben. A szobor Stremeny Géza szobrászművész alkotása.

Forrás: szombat
2018/11/07

Felavatták Revisnyei Reviczky Imre szobrát

Több ezer ember életét mentette meg a második világháborúban Revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy, akit a Világ Igaza címmel is kitüntettek – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 6-án, kedden a Fiumei úti sírkertben tartott szoboravatáson. 

Forrás: honvedelem.hu
2018/11/06

Ezen a hétvégi sétán akár őrangyalokkal is találkozhat

A budapesti Nemzeti Örökség Intézete idén ingyenes vezetett sétákkal várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap, amely során bepillantást nyerhetnek a NÖRI által kezelt, hazánk kiemelkedő jelentőségű sírkertjeinek történeteibe.

Forrás: Travelo
2018/09/12

Ingyenes kupola-, és pincetúrák, városi séták, titkos épületek – 9 program a Kulturális Örökség Napjaira

Az évek óta egyre változatosabb programokat kínáló, Nemzeti Örökség Intézete által kezelt temetőkben, a Fiumei úti sírkertben és Salgótarjáni utcai zsidó temetőben ezen a hétvégén is rengeteg séta közül válogathatunk. A Művészparcellák, az egykori híres múzsák nyughelye, az impozáns mauzóleumok és a nemrégen átadott Nemzeti Gyászpark Látogatóközpont felfedezése mellett kerékpáros túrán is bebarangolhatjuk a területet, ahol a temető rejtettebb szegleteibe is eljuthatunk, valamint vasárnap a vadregényes, de már felújítás alatt álló Salgótarjáni utcai zsidó temetőt is bejárhatjuk.

Forrás: We Love Budapest
2018/09/04

Méltó nyughely a Dessewffy családnak

A nemzeti emlékezet egy darabját mentették meg Tiszavasváriban a Nemzeti Örökség Intézete segítségével. A magyar történelemben fontos szerepet betöltő Dessewffy család nyughelyét 21 millió forintból újították fel. A kriptát szombaton avatják újra, illetve beszentelik a maradványokat, amelyeket antropológiai vizsgálattal azonosítottak.

Forrás: Magyar Idők
2018/09/01

Kulturális központ lehet Tiszavasvári

Manapság sok kritika éri a kormányt, a kritikusoknak egy sor esetben igazuk lehet, viszont az esetek jelentős részében, úgy gondolom, csupán üres, a napi politika érdekeinek megfelelő nyilatkozatok születnek. A hangadók egyszerűen nem veszik tudomásul, hogy a jelenlegi viszonyok között az államnak van meg a megfelelő eszköztára ahhoz, hogy egyes feladatokat sikerre vigyen. Ilyenek a kulturális örökségünk megőrzésével kapcsolatos feladatok, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete képvisel, és ami Radnainé dr. Fogarasi Katalin főigazgató vezetésével immáron ötödik esztendeje tevékenykedik eredményesen.

Forrás: Szabolcs Online
2018/08/30

Ingyenes sétával csatlakozik a zsidó kultúra európai napjához a NÖRI

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben megtartott ingyenes sétával csatlakozik a zsidó kultúra európai napjához vasárnap.

Forrás: Magyar Idők
2018/08/29

Újraszentelték az egykori miniszterelnök sírhelyét

Augusztus 19-én tartották Héderváron a Nagyboldogasszony-napi szabadtéri szentmisét a hédervári Boldogasszony-kápolna előtti árnyas parkban. Az ünnepi mise alkalmával újraszentelték Khuen-Héderváry Károly idén felújított sírhelyét is. A kormány 2015-ben célul tűzte ki, hogy az 1848 és 1947 között hivatalban lévő egykori magyar miniszterelnökök sírjait rendbe hozatja. A feladattal a Nemzeti Örökség Intézetét bízta meg és az ehhez szükséges anyagi forrást is biztosította. A javítandó sírhelyek körébe tartozott Khuen-Héderváry Károly nyughelye is.

Forrás: Kisalföld
2018/08/22

A temető része a magyar kultúrának

A temető része a magyar kultúrának: dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgató-helyettese beszélt a sírkertekről, az intézet által szervezett programokról.

Forrás: BreuerPress
2018/08/02